Новини

Момичета, хайде да ритаме!

17 май 2017 11:03
 

Българският футболен съюз си поставя за цел да увеличи двойно броя на жените, практикуващи футбол, до 2020 г. Президентът на БФС и член на Изпълнителния комитет на УЕФА Борислав Михайлов обяви тази важна точка от стратегията на федерацията в деня, в който стартира кампанията на УЕФА Together #WePlayStrong в подкрепа на женския футбол. Кампанията ще върви в цяла Европа и е подкрепена от паневропейско изследване за ролята на футболната игра върху увереността на жените и особено на момичетата в тийнейджърска възраст.

 

 

 

 

Най-мащабното от вида си проучване, включващо анализ на  съществуващата научноизследователска литература и данни за 4128 момичета и млади жени на възраст над 13 г., бе наскоро проведено от УЕФА и елитни учени, за да изследва ефекта, който футболът оказва върху психологическото и емоционално състояние на момичетата и младите жени в Европа. Проучването обръща внимание на отражението на футбола върху самоувереността, самооценката, доброто физическо състояние, усещането за принадлежност, мотивация и житейски умения, и сравнява резултатите с тези от други популярни спортове. Резултатите от проучването показват, че въпреки различното ниво на развитие на женския футбол в Европа, независимо от това къде живеят и на какво ниво играят, момичетата, които играят футбол, са по-самоуверени от тези, които не практикуват никакъв спорт. Нещо повече, момичетата, които играят футбол, са по-уверени и от момичетата, занимаващи се с други спортове.80% от тийнейджърките показват по-уверено поведение благодарение на участието си във футболен отбор/клуб спрямо 74% от тези, които практикуват друг спорт;

  • 54% от младите футболистки са потвърждават твърдението „В следствие на това, че играя моя спорт, аз се притеснявам по-малко за мнението на другите за мен“. За сравнение сред практикуващите друг спорт процентът е 41%;
  • 58% от 13–17 годишните анкетирани футболистки заявяват, че са преодолели липсата на самоувереност благодарение на футбола, сравнено с 51% от момичетата, практикуващи друг спорт; 
  • 48% заявяват, че се съмняват по-малко в себе си в резултат на футбола, в сравнение с 40% от тези, които играят други спортове;

 

В заключение, проучването предоставя някои окуражаващи сведения за футбола, спорт, на който предстои изключителен ръст в Европа през следващите няколко години.

 

Съветникът на УЕФА относно женския футбол Надин Кеслер заяви: „Проучването показва, че момичетата, които играят футбол, са по-самоуверени от тези, които не практикуват играта. Това е от огромно значение за едно подрастващо дете, от личен опит го казвам.  Уверена съм, че можем да променим представите и да се приема за готино тийнейджърка да играе футбол. Ако успеем да постигнем това, ще сме на прав път към постигането на целта да превърнем футбола в спорт номер 1 за момичетата в цяла Европа".

Откакто УЕФА стартира своята програма за развитието на женския футбол през 2010 година, играта се разви на всички нива в Европа. Благодарение на повечето от 55-те асоциации-членки на УЕФА, които инвестират повече енергия и ресурси в спорта, елитният женски футбол се подобри значително. Тази година финалите на Европейското първенство на УЕФА за жени в Холандия ще включват за първи път 16 отбора.  

На 1 юни УЕФА ще стартира кампанията “Together #WePlayStrong” (Заедно играем по-добре), новаторска инициатива, целяща да превърне футбола в спорт номер 1 за практикуване сред жените в Европа до 2020 година.

“За Българския футболен съюз е много важно поне да стартира процес, който да дава повече възможности на момичетата от всички възрасти да играят футбол”, сподели президентът Борислав Михайлов. В България кампанията на УЕФА ще бъде върви заедно с българския слоган “Хайде да ритаме!”, който обединява всички Grassroots-активности на федерацията. “България е домакин на финалите на Европейското първенство за девойки до 17 г. през 2019 г. В новия стратегически план на БФС за развитието на футбола, който се изготвя в момента, се предвижда да дадем тласък на женския клон от играта и по-специално да приобщим колкото се може повече момичета към футболната страст. Това е важно, както заради популярността на нашия спорт като цяло, така и заради социалния ефект, който футболът упражнява върху психическото и физическото здраве на хората”, подчерта още Михайлов. “Играйте футбол за удоволствие и, най-вече, за да сте здрави”, завърши президентът на БФС и призова: “Хайде да ритаме!”

Социални медии:

Последвайте ни в Twitter:  (@BulgariUnaci)

Станете наш фен във Facebook (Български национален отбор по футбол/ Bulgaria national football team) 

Последвайте ни в Instagram: (bulgarianationalfootballteam)

Абонирайте се за нашия YouTube канал: (BFU TV)

 

ОЩЕ ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Съдийски назначения 15-ти кръг U17

16 ноември 2017 11:06

18 Ное 2017 г. Събота 11:00 ч.ПФК Черно море U17 - ПФК...... още

Съдийски назначения 14-ти кръг U19

16 ноември 2017 11:04

18 Ное 2017 г. Събота 14:00 ч.ФК Дунав U19 - ПФK Левски...... още

Съдийски назначения 15-ти кръг Втора лига

16 ноември 2017 11:00

18 Ное 2017 г. Събота 14:00 ч.Черноморец Балчик - Царско...... още

Съдийски назначения 16-ти кръг Първа лига

16 ноември 2017 11:00

17 Ное 2017 г. Петък 17:30 ч.ПФК Славия АД - Септември...... още

Среща на Марк Бата с представители на медиите

15 ноември 2017 15:05

Срещата ще се проведе на 20 ноември 2017 г. в Националната футболна база Бояна... още

1 2 3 4 5 6 »