Насоки за провеждане и организация на турнири и първенства в календара на Аматьорската футболна лига, сезон 2020/2021 г.

05 Август 2020 15:28
 

МЕДИЦИНСКА КОНЦЕПЦИЯ

В случая са нужни редица превантивни мерки – като целта е както превенция на заразяване на участниците, така и превенция на разпространение на инфекцията в евентуален случай на зараза въпреки мерките. Медицинските мерки за осигуряване безопастността на участниците включват както следва:

 1. Преди и по време на всяка среща, клубният лекар или медицинското лице отговарящо за срещата (турнира), да следи здравословното състояние на футболист и/ки, треньор и/ки и ръководители, с цел да предотвратяване разпространение на коронавирус COVID-19.
 2. При установяване на положителна проба при тест или заразено с коронавирус COVID-19 лице (независимо с или без симптоматика), което директно или индиректно участва в тренировъчните и състезателни процеси, същото се изолира и поставя под карантина. Всички останали лица – футболист и/ки, треньор и/ки и други длъжностни лица, подлежат на незабавно изследване по метода PCR, като при  отрицателни резултати от проби, могат да продължат участието си в подготовката и официалните футболни срещи.
 3. Подсигуряване на минимално ниво на риск по време на групови тренировки/мачове (посредством логистични и организационни мерки на тренировъчни терени и стадиони, както и стриктни правила за всички участници).

 

По отношение на т. 2:

          Откритите инфектирани по време на тренировъчния или състезателен процес състезатели и/или треньори със симптоми за COVID-19 следва да бъдат изолирани в самостоятелно помещение и да им бъдат осигурени маски за лице. Съобразно тежеста на симптомите и по преценка на медицинското лице, заболелите се изолират в домашни условия или се транспортират в лечебно заведение за болнична помощ, за лечение на COVID-19. Ако са на лагер - да се изпълнят вече разписаните изисквания, както към лицата, подлежащи на карантина и изолация, така и към местата на настаняване.

 

По отношение на т. 3:

          Мерките, относно подготовката на стадионите и тренировъчните съоръжения трябва да бъдат съобразени с препоръките, изпратени от Медицинската комисия към БФС и приети от държавните власти. Те включват както следва:

 • спазване на необходимата физическа дистанция, особено що се касае до участниците в състезателния процес (футболист и/ки, треньор и/ки и ръководители);
 • осигуряване на достатъчно количество подходящи дезинфектанти, течен съпун и кърпи за еднократна употреба.

Физическите мерки също така изискват футболист и/ки, треньор и/ки и съдии да се преобличат и къпят според изискванията за физическа дистанция и недопускането едновременното използване на бани, съблекални и санитарни възли от много хора.

Всички футболист и/ки, треньор и/ки и съдии ползват собствени хавлиени кърпи при къпане.

Броят на служителите необходими за провеждането на спортното мероприятие следва да бъде редуциран до абсолютен минимум. Служителите трябва да бъдат снабдени с дезинфектант за ръце и предпазни маски.

С оглед на факта, че в момента повечето хотели не работят, клубовете следва да организират престоите си предварително, спазвайки хигиенните изисквания и препоръки. Същото важи за транспорта.

След детайлни разяснения на обстановката от страна на медицинското лице, футболист и/ки, треньор и/ки и ръководители самостоятелно вземат решение дали да участват в тренировки и мачове.

В случай на установяване на инфекция при близък член на семейството на футболист и/ки, треньор и/ки или ръководители, задължително се спазват всички мерки наложени от здравните власти.

          Всички описани мерки свеждат до минимум риска от евентуална зараза на участниците, за това и препоръката е да не се налага групова, а индивидуална карантина при установяване на инфектирано контактно лице. Крайното решение по този въпрос е от компетенцията на здравните власти.

 

НАСОКИ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ФУТБОЛЕН МАЧ

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов проведоха консултация, на която беше взето решение да се разреши достъпът на публика до спортни мероприятия, провеждащи се на открито. Разрешава се съораженията да бъдат запълнени до 50% от капацитета им. Максималният допустим брой на зрители в сектор е 1000 души, който трябва да  бъдат настанени през седалка.

 1. Подготвителната работа по време на мачовите дни трябва да приключи преди пристигането на отборите на стадиона.
 2. При пътуване, изискванията за отборите са следните:
  1. Използване на маски за лице на всички обществени места по време на пътуване.
  2. Физическо дистанциране с всички извън групата на футболистите и техническия персонал.
  3. Редовно използване на дезинфектанти за ръце.
  4. Автобусите на отборите да се дезинфекцират щателно преди да вземат отбора.
  5. Шофьорът на автобуса трябва да бъде оборудван с подходяща маска за лице и да стои на най – малко 1,5 метра от членовете на отбора.
  6. Заминаване – отборите трябва да напуснат съблекалните веднага щом е възможно и да се качат на превозните средства.
 3. За мачове в турнирен формат, щом отборите пристигнат на място преди първия си мач в турнира, те трябва да останат на място до прикючване на последния мач в състезанието. На отборите не се позволява да напускат мястото за провеждане на турнира до приключване на турнирния ден.
 4. Маски за лице, покриващи устата и носа, трябва да се носят от всеки, който работи на стадиона в деня на мача.
 5. Пристигането на всеки отбор и официални лица на мача трябва да бъде поетапно, за да се избегне смесване и скупчване в коридорите. По време на пристигане на отбора присъствието на други лица по маршрута трябва да бъде сведено до минимум. Отборите могат да отидат директно в съблекалнята и на инспекция на терена.
 6. При инспекция на терена от отборите да се спазва необходимата дистанция.
 7. Церемония за официално откриване:
  1. Отборите няма да се строяват заедно в тунела, както е обичайно преди официално откриване, да се избегне скупчване в тунела. Отборите трябва да излизат от съблекалнята директно на терена, един след друг, за строяване на терена преди мача.
  2. Футболистите и съдиите трябва да са на разстояние от минимум 1 м помежду си по време на церемонията.
  3. Не трябва да се организират никакви допълнителни дейности (напр., ескортиране на играчи от деца, талисмани, танцьори, музиканти и др.) Да не се здрависват нито футболистите, нито съдиите.
  4. Хвърлянето на монетата да се извършва след церемонията по строяване, само с двамата капитани и съдията, които трябва да са на разстояние от минимум 1 м един от друг.
  5. На полувремето и през второто полувреме, отборите отново трябва да избягват скупчване в тунела.
 8.  Футболистите и персонала на резервната скамейка и местата за технически персонал, не е задължително да носят маски по време на мача, но трябва да подържат физическа дистанция. Футболистите да ограничат контактите си, доколкото е възможно, когато разгряват.
 9.  Да се организират индивидуални, надписани бутилки за вода за всеки на скамейката, както и за всеки футболист на терена.
 10.  Препоръчва се футболистите да се въздържат от размяна на фланелки.

Деца, отговарящи за топките.

 1. Информирано съгласие, което да бъде подписано от родител/настойник и представено на делегата преди началото на срещата.
 2. На футболни игрища, обградени от атлетическа писта или значително разстояние до трибуните, могат да бъдат разположени до 6 деца, отговарящи за топките.
 3. Децата трябва:
  1. Да носят маски.
  2. Да държат топките на земята в краката си, докато бъде необходима.
  3. Да дезинфекцират ръцете си преди и след разгряване.

Забележка:          Мерките и препоръките са съобразени с изискванията на държавните здравни власти към настоящият момент и могат да се променят и актуализират във всеки един момент.

 

ПРОЦЕДУРА ПРИ ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ЗА COVID-19

 

 1. Клубният лекар/ медицинско лице отговарящо за турнира(срещата) изпълнява следните задължения при установен положителен резултат за COVID-19:
  1. Следва да уведоми здравните власти (РЗИ) и да координира изпълнението на горепосочените противоепидемични мерки.
  2. Следва да уведоми Български футболен съюз.
  3. Футболист със съмнения за инфекция трябва веднага да бъде поставен в изолация.
  4. Контактактните лици също следва да бъдат поставени в изолация.
  5. Всички членове на футболния отбор трябва да бъдат тествани и следени за симптоматика.
  6. Докторът трябва да обясни на футболистите ситуацията, да подчертае важността на личната хигиена и да убеди играчите да запазят самообладание.
 2. Футболистът с положителен резултат за COVID-19:
  1. Трябва незабавно да уведоми клубния лекар по телефона за симптомите на болестта.
  2. Трябва да започне самоизолация под формата на карантина, за да не зарази членовете на семейството и съотборници.
 3. Клубът, при информация за положителен резултат за COVID-19:
  1. Не бива да съобщава позитивния резултат на пресата до момента, в който има окончателна диагноза.
  2. Трябва да осигури изпълнението и спазването на предписаните от здравните власти (РЗИ) противоепидемични мерки.

 

ОТЛАГАНЕ НА СРЕЩИ И ВРЕМЕННО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПЪРВЕНСТВО

 

Съобщение на БФС до клубовете в системата на Аматьорската лига

 

Предвид продължаващата епидемиологична обстановка в страната, Българският футболен съюз уведомявава всички клубове, че от началото на новото първенство влизат следните правила за действие при възникване на форсмажорни обстоятелства, свързани с пандемията от COVID-19:

 

 1. Футболна среща може да бъде отлагана при наличие на положителни проби за COVID-19 едновременно на повече от 10 (десет) картотекирани, в един от двата отбора, участници в съответната футболна среща.
 2. Първенството може да бъде прекратено временно при наличие на положителни проби за COVID-19:
  1. Едновременно на повече от 10 (десет) картотекирани състезатели на най-малко 5 (пет) клуба при група от 14 и по-малко.
  2. Едновременно на повече от 10 (десет) картотекирани състезатели на най-малко 7 (седем) клуба при група от 15 и повече.
Още последни новини

България U16 стартира с победа участието си на турнира „Влатко Маркович“

23 Септември 2020 17:13
Юношеският национален отбор на България до 16 г. победи с 1:0 Черна гора в първия си двубой от приятелския турнир „Влатко Маркович“, който се провежда в Хърватия. Възпитаниците на Стефан Колев и Георги Георгиев можеха да се поздравят и с по-изразителен успех, но нямаха...

Съдийски назначения 8-ми кръг Втора лига

23 Септември 2020 15:17
25 Сеп 2020 г. Петък 17:00 ч. ФК Кариана - ФК Локомотив 1929 ГС:    Георги Юлиянов Иванов    АС1:    Петър Николов Джугански    АС2:    Петър Милчев Рангелов 4-ТИ:    Християна Красимирова Гутева                    ...

Съдийски назначения 7-ми кръг Първа лига

23 Септември 2020 15:16
25 Сеп 2020 г. Петък 18:45 ч. ПОФК Ботев Враца - ПФК Монтана 1921 ГС:    Станислав Георгиев Тодоров    АС1:    Георги Йорданов Дойнов    АС2:    Мартин Иванов Димитров 4-ТИ:    Ивелин Венциславов Занев                 ...

Решение ДК 23.09.2020

23 Септември 2020 15:01
БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ Дисциплинарна комисия Решения  -  23.09.2020 г.   6-ти кръг ППЛ     С предупреждения – 36  състезатели       Със спиране от състезателни права ССП лв. ...

Честит рожден ден на Спас Делев

22 Септември 2020 09:39
Днес 31 години навършва българският национал Спас Делев. Бързоногият нападател е роден на 22 септември 1989 г. в с. Ключ, а футболната му кариера стартира от школите на Беласица (Петрич) и Пирин (Благоевград). Дебютира в професионалния футбол през август 2008-а с екипа на...

Решение СТК 21.09.2020

21 Септември 2020 18:06
БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ Спортно – техническа комисия Решение - 21.09.2020 г     СТК констатира, че  трудовия договор между Зоран Гаич състезател по футбол и ПФК „Арда 1924“ е прекратен едностранно от ПФК „Арда 1924“ считано от 01.04.2020 година.   ...

Състав на България U16 за приятелския турнир в Хърватия

21 Септември 2020 12:14
Селекционерът на юношеския национален отбор на България до 16 г. Стефан Колев обяви група от 20 футболисти за участието в предстоящия приятелски турнир „Влатко Маркович“ в Хърватия между 23 и 27 септември. Ето и повиканите играчи: Вратари: Александър Маджаров (Ботев Пд)...

Акредитации за предстоящите двубои на България "А" и България U21

21 Септември 2020 10:20
Във връзка с предстоящите мачове на "А" националния отбор (полуфиналният плейоф срещу Унгария на 8 октомври в София и двубоите срещу Финландия на 11 октомври в Хелзинки и Уелс на 14 октомври в София от турнира Лига на нациите), както и тези на България U21...

Женският национален отбор на България с категорична победа срещу Люксембург

20 Септември 2020 22:05
Женският национален отбор на България победи отбора на Люксембург с 3:0 в първия си мач за годината. Головете за България отбелязаха Ивана Найденова и Евдокия Попадинова, а автогол на Лена Криер от Люксембург оформи крайния резултат. Съставът на България: 12. Роксана...

Съдийски назначения 6-ти кръг U-19 - отложена среща

18 Септември 2020 17:50
22 Сеп 2020 г. Вторник 13:00 ч. ПФК ЦСКА-София U19 - ПФК Локомотив Пд U19 ГС:    Васимир Маруан Ел-Хатиб    АС1:    Станислав Лазаров Станев    АС2:    Андрей Венков Николов            СК при БФС си запазва правото на ПРОМЕНИ в...