Завърши медицинският семинар, организиран от БФС

21 Ноември 2018 14:01
 

Завърши медицинският семинар, организиран от БФС

БФС проведе двудневен семинар под егидата на УЕФА за футболни медици. В семинара взеха участие представители на всички клубове от Първа професионалн а лига. Лекциите и практическите занимания, водени от шестима изтъкнати български специалисти: д-р Здравко Тарълов д.м. (специалност "Патофизиология" и притежател на УЕФА-сертификат), д-р Бисер Бочев (лекар на мъжкия национален отбор на България, специалност "Ортопедия" и травматология и притежател на УЕФА-сертификат), доц. д-р Иван Груев д.м. (специалност "Кардиология"), доц. д-р Яна Симова д.м. (специалност "Кардиология"), д-р Росен Хлебаров (специалност "Анастезиология и Реанимация") и д-р Пламен Гочев (специалност "Спешна хирургия", специализант) имаха за цел изграждането на строг алгоритъм и стандарт за действие при спешни случаи на терена. В рамките на семинара футболните медици и медицинският персонал от професионалния ни футбол развиваха своите умения да действат автоматично в критични ситуации, което да увеличи шансовете за благоприятен развой на събитията. 

Лекционните сесии включваха изложения на теми "Оценка на контузен играч и спинална травма", "Оценка на колабирал играч и сърдечен арест", "Травма", "Цели и предизвикателства пред Българската футболна медицина", а практическите занятия третираха казусите "Дихателни пътища", "Внезапна сърдечна смърт", "Травма на главата и травма на гръбначния стълб" и "Травма на корема и гръдния кош; поведение при кървене и шок".

След края на теоритичната и практическа част, участниците преминаха писмен и практически тест, а успешно преминалите изпита ще получат сертификати на УЕФА.

Всички участници в семинара получиха сертификати за участие, подписани от президента на БФС Борислав Михайлов, които им бяха връчени от вицепрезидента на централата Михаил Касабов. 

Още новини