Logo
Language:

Какво направи БФС за ЦСКА: Хронология на наказаното добро

28 Март 2022 17:35
 

Какво направи БФС за ЦСКА: Хронология на наказаното добро

Ръководството на Българския футболен съюз и президентът Борислав Михайлов във времето многократно подчертават, че функцията на БФС е да бъде в полза на всички свои членове - и не съществува клуб, който да е по-привилегирован или по-неглижиран от останалите. В последните години футболната централа многократно се е сблъсквала със спорни, деликатни и почти невъзможни за решаване казуси, в които абсолютно винаги е правила всичко по силите си, и дори отвъд тях, за да съдейства за нормалното функциониране на клубовете и респективно да задоволи очакванията на всички техни привърженици.

Доста често в този период усилията бяха и са насочени към един конкретен клуб, по ирония на съдбата - точно този, които атакува най-яростно ръководството на БФС.

Българският футболен съюз никога не се е стремял да си приписва заслуги за решаването на проблемите на футболните клубове; предвид настоящите събития обаче държим да запознаем спортната общественост с всички факти и обстоятелства, касаещи отношенията БФС-ЦСКА.

Всички изложени данни са напълно автентични и БФС разполага с необходимата документация, за да ги потвърди.

 

2008 година

Лицензионната комисия на БФС отнема лиценза на ЦСКА заради неизпълнени 17 параграфа по лицензионните критерии, включително значителни финансови дългове. Клубът не е допуснат до участие в Шампионската лига, а според правилата на УЕФА не би трябвало да получи право на участие и в професионалния футбол в България. Въпреки това е направен компромис и клубът продължава участието си в А група, макар че с това решение БФС поема сериозен риск пред УЕФА.

 

2013 година

Поради финансови затруднения ЦСКА самосиндикално отказва участие в европейските клубни турнири. Първоначално клубът е вписан в жребия за ЕКТ, като благодарение на личните усилия и контакти на Борислав Михайлов (по това време член на Изпълнителния комитет на европейската централа), българската квота се пази до последно и дори представителят ни фигурира като неназован участник от България. След финалния отказ на ЦСКА да заеме позицията, Ботев (Пловдив) е допуснат до участие. Въпреки усилията на БФС и доброволния самоотвод (за който БФС притежава необходимите документи), ръководството на ЦСКА обвинява футболния съюз за случилото се, а централата на „Иван Асен II“ е атакувана от гневни фенове.

 

2016 година

След фалита на ПФК ЦСКА АД и едногодишния престой на клуба в третото ниво на футбола ни, на 5 юли 2016 г., вземайки предвид социалната значимост на ЦСКА, Изпълнителният комитет на БФС утвърждава разформироването на „А“ ФГ, „Б“ ФГ и „В“ ФГ. На тяхно място се създават Първа професионална лига, Втора професионална лига и Трета лига. В новата Първа лига е поканен и новосформираният ПФК ЦСКА-София – клуб с нова регистрация, седалище и заявено намерение за предстоящо придобиване на спортните активи, марки и история на намиращия се в процедура по несъстоятелност ПФК ЦСКА АД.

По този начин Българският футболен съюз прави пореден реверанс към огромната маса фенове на ЦСКА, за да могат те да наблюдават отбора си в първото ниво на футбола ни.

 

2017 година

На 7 юни 2017 г. Лицензионната комисия на БФС обявява отборите с издадени лиценз за евротурнирите и Първа лига, сред които е и ЦСКА-София (с дата на издаване на лиценза 29 май 2017 г.). УЕФА обаче не признава клуба за участник в ЕКТ, тъй като го приема за новосъздаден, съответно без право да играе в международни турнири в продължение на три сезона. Клубът завежда дело срещу УЕФА в спортно-арбитражния съд (КАС) в Лозана. На предварителното изслушване на 16 юни 2017 г., благодарение на усилията на БФС, УЕФА потвърждава пред съда, че ЦСКА-София е редовен участник в евротурнирите. 

Въпреки това на 19 юни 2017 г. в 13:55 ч (5 минути преди началото на жребия за първите кръгове на турнира) УЕФА изважда ЦСКА-София от жребия за Лига Европа и включва на негово място Дунав 2010 (Русе).

Една седмица след изваждането на клуба - на 26 юни 2017 г., КАС отказва да разпореди връщането на ЦСКА-София в Лига Европа до решаване на делото, с което окончателно клубът остава извън евротурнирите за сезон 2017/2018 г.

 

В актуалните казуси на ЦСКА-София с дългове към бивши футболисти и техни агенти, и налаганите трансферни санкции от страна на ФИФА, Българският футболен съюз винаги е осигурявал необходимото съдействие на клуба и е реагирал светкавично в услуга на ЦСКА-София.

 

2022 година

ЦСКА-София е единственият представител на Първа професионална лига, участвал в напълно нелегитимното и противоуставно събиране на клубове в НДК, провъзгласено за „конгрес“. За своеволието, противоречащо с всички писани и неписани принципи, клубът е наказан единствено с финансова глоба и индивидуална санкция за представителя си.  

Въпреки това привържениците на клуба, чийто интереси Българският футболен съюз винаги е защитавал както на родна, така и на международна почва, организират протест срещу същия този Български футболен съюз. Протест, обязден от нездрави лични амбиции на самопровъзгласила се за президент фигура, целяща единствено да раздели футболната общественост за постигане на користните си цели.

 

Виждате ли парадокса?

 

Гореизложеното е само фрагмент от дългата поредица случаи, в които ръководството на Българския футболен съюз всячески е помагало на ЦСКА, а впоследствие се е превръщало в дежурен виновник за проблемите, основно причинени от недобросъвестното управление на клуба през годините. 

Наясно сме, че БФС е в постоянната роля на необходимия грешник; също така сме наясно, че няма ненаказано добро – но с публикуването на тази автентична фактология оставяме на всеки сам да направи извод кой и за какво е виновен.

Новини от Март 2022

Борислав Михайлов участва в Конгреса на ФИФА

31 Март 2022 12:27
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, вицепрезидентът Михаил Касабов и изпълнителният директор Борислав Попов са българските представители на 72-ия конгрес на ФИФА днес. На събитието в катарската столица Доха се представят активностите на...

Акредитации за световната квалификация за жени между България и Турция на 7 април

31 Март 2022 11:01
Българският футболен съюз приема заявки за журналистически акредитации за световната квалификация между женските национални отбори на България и Турция, която ще се играе на 7 април от 16:00 ч. на ст. „Локомотив“ в Пловдив. Представителите на медиите, които желаят да...

Съдийски назначения 21-ви кръг U-15

31 Март 2022 09:51
3 април 2022 г., неделя, 11:00 ч. ПФК Локомотив Пд U15 - Дунав U15 ГС:    Емил Николаев Бойчев    АС1:    Георги Василев Димчев    АС2:    Стоян Игнатов Петров           3 април 2022 г., неделя, 11:00 ч. ФК Спартак 1919 U15 - ПФК Черно море U15 ГС:  ...

Съдийски назначения 21-ви кръг U-17

31 Март 2022 09:49
3 април 2022 г., неделя, 11:00 ч. ФК Розова долина U17 - ПФК Черно море U17 ГС:    Камен Ташев Терзиев    АС1:    Пламен Георгиев Загоров    АС2:    Габриела Яворова Найденова            3 април 2022 г., неделя, 11:00 ч. ПФК Славия U17 - Спартак 1918 U17...

Съдийски назначения 16-ти кръг U-19

31 Март 2022 09:46
1 април 2022 г., петък, 16:30 ч. ПФК Славия U19 - ФК Национал (София) ГС:    Стоил Валериев Малинов    АС1:    Борислав Александров Понорски    АС2:    Брайън Калинов Маринов            1 април 2022 г., петък, 16:30 ч. ОФК Спартак Пл U19 - ФК Сокол...

Решение ДК 30.03.2022 г.

30 Март 2022 14:00
БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ Дисциплинарна комисия Решения  -  30.03.2022 г. ДП – Елитна юношеска група до 15 години - 20 кръг ПФК „Ботев“ гр. Пловдив – ПФК „ЦСКА-София“ гр. София U – 15 ПО ДОКЛАД По доклад за обида на длъжностни лица, на основание чл. 22, ал. 2, б. К...

Съдийски назначения Държавно първенство за жени - отложени срещи

30 Март 2022 12:32
от  VIII – ми кръг 02 април 2022 г., събота, 15:00 ч. „Локомотив“ гр.Ст. Загора - „НСА“           гр. Ст. Загора, ст. „Колодрума“ - изк. терен ГС: Валентин Железов    АС1: Мирослав Желев    АС2: Васил Шавов 4-ТИ: Марио Кушев   от XIII – ти...

Честит рожден ден на Кристиян Малинов

30 Март 2022 05:58
Днес 28-ия си рожден ден празнува българският национал Кристиян Малинов. Полузащитникът е роден на 30 март 1994 г. в Петрич, а в юношеските си години тренира в школите на местния Беласица и на Пирин 2001. Първия си професионален договор подписва с Литекс, но дебютът му в мъжкия...

Страхотен успех! България U17 се класира за финалите на Евро 2022!

29 Март 2022 21:30
Юношеският национален отбор на България до 17 г. зарадва всички фенове на футбола у нас със страхотно представяне по време на Елитния кръг на Евро 2022. „Лъвчетата“ на селекционера Йордан Петков днес узакониха класирането си за финалите на континенталната надпревара...

Силен мач и малшанс за България срещу световния вицешампион

29 Март 2022 21:12
Мъжкият национален отбор на България изигра един от най-стойностните си двубои срещу световния вицешампион Хърватия. Футболистите на Ясен Петров по нищо не отстъпваха на титулувания си съперник и дори излязоха напред в резултата, но пропуски в завършващата фаза и спорно...